bul. Tsar Boris III, 15, Sofia
Bulgaria Τ.Κ.: 1612
(+30) 2150000035
(+30) 6906093994
info@sds.net.gr
support@sds.net.gr

Στατική η δυναμική ιστοσελίδα

Στατική η δυναμική ιστοσελίδα
Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις πριν από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, είναι να διαλέξει κανείς, αν η ιστοσελίδα του θα είναι στατική ή CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου). Υπάρχουν πλεονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις. Ωστόσο, η επιλογή του ενός, έναντι του άλλου, εξαρτάται από το ποιες είναι οι ανάγκες σας.

Στατικές ιστοσελίδεςΟι στατικές ιστοσελίδες, συνήθως, αποτελούν ιστοσελίδες που περιέχουν μικρό αριθμό σελίδων και περιεχομένου, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν την ανάγκη για συχνή ανανέωση περιεχομένου. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, δεν ανανεώνουν ποτέ το περιεχόμενο τους. Πολλές φορές, τέτοιες ιστοσελίδες έχουν τη μορφή διαφημιστικού φυλλαδίου.

Μειονεκτήματα στατικής ιστοσελίδας:

 • Η ενημέρωση της ιστοσελίδας και η εφαρμογή αλλαγών σε αυτήν, αποτελεί μια επίπονη και δύσκολη εργασία. Κάθε φορά που προσθέτουμε μια νέα σελίδα ή νέο περιεχόμενο, θα πρέπει να ενημερώσουμε ξανά όλες τις υπόλοιπες σελίδες. Για παράδειγμα, έστω ότι θέλουμε να προσθέσουμε μια νέα καρτέλα στο μενού θα πρέπει να αλλάξουμε και να προσθέσουμε την καρτέλα στο μενού, της κάθε σελίδας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εισάγουμε ξανά από την αρχή το design στην νέα μας σελίδα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν θέλατε να προσθέσετε εκατοντάδες σελίδες στο site σας. Πόσο δύσκολη και επίπονη θα ήταν αυτή η εργασία;
 • Αυξάνεται το κόστος κατασκευής και διαχείρισης. Η κατασκευή ενός στατικού site γίνεται πολλές φορές με την χρήση κώδικα html ή ακόμα και php. Αυτό απαιτεί την πρόσληψη ενός εξειδικευμένου web developer, ο οποίος θα πρέπει συνέχεια να ενημερώνει την ιστοσελίδα σας. Επίσης πρέπει να τονιστεί το γεγονός, πως το παραμικρό λάθος στον κώδικα, μπορεί να θέσει την ιστοσελίδα εκτός λειτουργίας.
 • Συνήθως οι στατικές ιστοσελίδες, δεν είναι responsive. Αυτό σημαίνει πως δεν ανταποκρίνονται σε κινητές συσκευές, αναγκάζοντας πολλούς από τους επισκέπτες σας να εγκαταλείψουν την ιστοσελίδα (να σημειωθεί ότι η περιήγηση μέσω κινητών συσκευών, αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα). Σε περίπτωση που η ιστοσελίδα είναι responsive, τότε το κόστος της αυξάνεται ακόμα περισσότερο.
 • SEO – Search Engine Optimization. Οι στατικές ιστοσελίδες δεν ευνοούνται ιδιαίτερα από τις μηχανές αναζήτησης, μιας και το περιεχόμενο τους δεν ανανεώνεται συχνά. Ο κώδικας των μηχανών αναζήτησης, ιδιαίτερα της Google, ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να προσφέρει στους χρήστες, όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης. Μια στατική ιστοσελίδα που δεν ανανεώνει συχνά, ή ποτέ, το περιεχόμενο της, σημαίνει ότι δεν είναι μέσα στις προσδοκίες των αναζητήσεων.

 

Πλεονεκτήματα στατικής ιστοσελίδας:

 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν WYSIWYG εργαλεία για την κατασκευή της. Για την ακρίβεια, υπάρχουν χιλιάδες λογισμικά που επιτρέπουν στους χρήστες την κατασκευή ενός στατικού site, χωρίς να απαιτούνται γνώσεις προγραμματισμού. Τα λογισμικά τέτοιου είδους επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει οπτικά μια ιστοσελίδα με την χρήση drag&drop (σύρε και άφησε) εφαρμογών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, η ανανέωση περιεχομένου είναι ιδιαίτερα επίπονη.
 • Το κόστος μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο με τη χρήση WYSIWYG εργαλείων.
 • Τα πακέτα φιλοξενίας (hosting), για στατικές ιστοσελίδες έχουν ελάχιστο κόστος, αφού χρησιμοποιούν πολύ μικρή βάση δεδομένων. Για την ακρίβεια μια στατική ιστοσελίδα, (με λίγες σελίδες), κυμαίνεται μεταξύ 5MB – 20MB.

 

CMS – Content Management SystemΈνα CMS αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ή πολύ απλά μια δυναμική ιστοσελίδα, η οποία έχει σχεδιαστεί με ευελιξία ως προς τις αλλαγές περιεχομένου της. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας του όποτε αυτός επιθυμεί, χωρίς να ανησυχεί για την ακεραιότητα της ιστοσελίδας.

Μειονεκτήματα CMS:

 • Υψηλότερο κόστος. Η κατασκευή ιστοσελίδας με τη χρήση ενός CMS απαιτεί περισσότερο χρόνο και γνώση για την κατασκευή του. Αν και τα CMS (Joomla, WordPress, Drupal κλπ.), παρέχονται δωρεάν, το κόστος διαμόρφωσης τους μπορεί να φτάσει εως και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Όσο περισσότερες εφαρμογές, (plugins, modules, components ή ακόμα και costum εφαρμογές), χρησιμοποιήσει κανείς στην ιστοσελίδα του, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το κόστος της. Ωστόσο, αποτελεί μια αρκετά καλή επένδυση, εαν αναλογιστεί κανείς το αποτέλεσμα που προσφέρουν.
 • Απαιτεί αρκετές γνώσεις για την κατασκευή του. Ακόμα και ένας προγραμματιστής θέλει αρκετά χρόνια, για να μάθει πως δουλεύει ένα CMS. Οι γνώσεις προγραμματισμού, είναι χρήσιμες, όμως δεν αρκούν για να κατανοήσει κανείς τον τρόπο λειτουργίας και την οργάνωση ενός CMS. Απαιτούνται πολλά χρόνια μελέτης και συνεχών δοκιμών προκειμένου να κατανοήσει κανείς πλήρως ένα CMS, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα επίπον, για έναν αρχάριο, να πάρει τις βασικές γνώσεις, έτσι ώστε να διαχειριστεί ένα CMS αμέσως μετά την κατασκευή του.
 • Χαμηλότερη ταχύτητα. Η ταχύτητα με την οποία φορτώνουν οι σελίδες ενός CMS είναι μικρότερη σε σχέση με μια στατική ιστοσελίδα. Που οφείλεται όμως αυτή η καθυστέρηση; Ένα CMS, χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο δεδομένων και κώδικα, προκειμένου να παρέχει αυτή την ευελιξία και αυτές τις δυνατότητες στον χρήστη. Είναι φυσικό να υστερεί σε ταχύτητα έναντι των στατικών ιστοσελίδων, εφόσον πρέπει να φορτώσει μεγαλύτερο όγκο δεδομένων.

Πλεονεκτήματα CMS:

 • Πλήρης έλεγχος χωρίς γνώσεις προγραμματισμού. Όπως ανέφερα και παραπάνω, ένα CMS απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις για τη διαχείριση του. Όταν όμως αποκτήσει κάποιος αυτές τις γνώσεις, τότε η διαχείριση της ιστοσελίδας γίνεται «παιχνιδάκι». Επιπλέον, αν κάποιος κατανοήσει την διαχείριση και τον τρόπο λειτουργίας ενός CMS, τότε μπορεί να δημιουργήσει μόνος του μια ιστοσελίδα, με τη χρήση διαφόρων modules και plugins. Φυσικά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ενός προγραμματιστή.
 • Μεγάλη ποικιλία περιεχομένου. Σχεδόν όλα τα CMS παρέχουν μεγάλη ποικιλία περιεχομένου (εικόνες, audio, video, slideshow, φόρμες επικοινωνίας κλπ.), κάνοντας την ιστοσελίδα σας πιο εντυπωσιακή.
 • Είναι responsive. Αυτό σημαίνει πως είναι συμβατά με όλες τις κινητές συσκευές, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες των κινητών συσκευών να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
 • SEO – Search Engine Optimization. Σε αντίθεση με την στατική ιστοσελίδα, τα CMS ευνοούνται από τις μηχανές αναζήτησης, οι οποίες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτά. Τα «ρομποτάκια» των μηχανών αναζήτησης, σκανάρουν πιο συχνά ένα CMS, από ότι μια στατική ιστοσελίδα. Άλλωστε τα CMS ανανεώνουν συχνά τον κώδικα τους, έτσι ώστε να γίνονται πιο φιλικά στις μηχανές αναζήτησης, κάνοντας τη ζωή των διαχειριστών ακόμα πιο εύκολη.

Αυτά ήταν τα αντικειμενικά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα των στατικών ιστοσελίδων και των CMS. Οι στατικές ιστοσελίδες σαφώς κερδίζουν σε ταχύτητα όμως, προσωπικά θεωρώ πως είναι το μόνο πλεονεκτήματα τους. Το χαμηλό τους κόστος δεν πιστεύω πως αποτελεί πλεονέκτημα, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι εντυπωσιακό και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας επιχείρησης. Η χρήση WYSIWYG εργαλείων σαφώς δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον χρήστη να σχεδιάσει απλά και εύκολα μια ιστοσελίδα, όμως μια τόσο απλή ιστοσελίδα, δεν προσφέρει κανένα κύρος και δε μπορεί αν αντιπροσωπεύσει μια επιχείρηση.

 


Recent Posts